Supplementen

Magnesium en N-acetylcysteïne

Bijzondere supplementen van Toegevoegde Waarde: Magnesium en N-Acetylcysteïne

Onder alle supplementen die er te koop, zijn er twee die mijn speciale aandacht hebben. Deze twee ware krachtpatster zijn magnesium en N-acetylcysteïne.

Magnesium (met name magnesiumbisglycinaat):

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam. Het speelt een essentiële rol bij het behouden van een gezond zenuwstelsel, spierfunctie, energieproductie en het reguleren van de bloeddruk maar minstens net zo belangrijk is de invloed op de NMDA-receptor. Bovendien kan magnesium helpen bij het bevorderen van een goede slaapkwaliteit en het verminderen van stress en angst. Hoewel magnesium in voedingsmiddelen voorkomt, kan suppletie zinvol zijn voor mensen met een tekort of die moeite hebben om voldoende magnesium binnen te krijgen via hun dieet. Maar natuurlijk ook voor mensen die veel hun lichaam of hun hersenen of beide gebruiken. Hoewel de meeste mensen het kennen ter voorkoming van spierkrampen is misschien wel de belangrijkste functie het activeren van ATP, onze energiebron. Dus bij energietekort of slaapproblemen is dit een ware held.

N-Acetylcysteïne (NAC):

N-acetylcysteïne is een antioxidant en een voorloper van glutathion, een belangrijk antioxidant in het lichaam. NAC kan helpen bij het ontgiften van schadelijke stoffen en vrije radicalen neutraliseren. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan de longfunctie ondersteunen, vooral bij aandoeningen zoals bronchitis en chronische obstructieve longziekte (COPD) maar ook bij heel veel andere aandoeningen. Bovendien heeft NAC aangetoond dat het bepaalde symptomen van psychiatrische aandoeningen, zoals obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), kan verminderen. Hoewel NAC van nature voorkomt in sommige voedingsmiddelen, kan suppletie zinvol zijn in specifieke situaties of voor mensen met een verhoogde behoefte aan antioxidanten.

Het is belangrijk op te merken dat voordat je besluit om supplementen zoals magnesium of N-acetylcysteïne te nemen, je de aanbevolen dosering en mogelijke interacties met andere medicijnen of gezondheidsaandoeningen moet overwegen. Raadpleeg een arts of een gekwalificeerde zorgverlener voor persoonlijk advies op basis van jouw specifieke behoeften en gezondheidstoestand.

Soorten magnesiumverbindingen en -olie of  in vlokken:

Er zijn veel verschillende soorten magnesium supplementen en naast supplementen heb je ook magnesiumolie in een spray, magnesium in vlokken voor in (voeten)bad en magnesiumzuigtabletten in Schlusser zouten.

Allemaal hebben ze hun verschillende toepassingen en het is ook heel individueel wat jouw voorkeur heeft. Je kunt natuurlijk ze door elkaar gebruiken. Magnesiumolie kan zeer goed als deodorant gebruikt worden. Een voetenbad is naast magnesium opname ook zeer ontspannend.

Let wel op: te veel magnesium kan zeker als je te snel in een korte tijd veel inneemt echt darmkrampen veroorzaken dus raadpleeg iemand met kennis. Het is niet heel gevaarlijk maar wel heel vervelend, zeker als je niet thuis bent of in de buurt van een wc.

Natuurlijke bronnen van magnesium:

Magnesium zit vooral in amandelen en in alle donker groene groenten. Denk dus aan broccoli of spinazie maar ook aan het donker groene van Paksoi.

Natuurlijke bronnen van NAC:

NAC is een een zwavelhoudend eiwit. In principe kan je lichaam het zelf maken als je voldoende producten eet waar zwavelhoudende eiwitten in zitten. Waar zwavel in zit, weten de meeste mensen wel, want je kan er winderig van worden met een geurtje. Denk aan eieren, koolsoorten, alle looksoorten dus ook knoflook, ui, prei, bieslook. Asperges en wild zit ook zwavelhoudende eiwitten in.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *